Tengeri algából készült csomagolót ehetnek a németek

A környezettudatosság jegyében német kutatók északi-tengeri algából akarnak elvihető éttermi fogásokhoz csomagolóanyagot gyártani. A Nordsee gyorsétteremlánc, a Bremerhaveni Főiskola és a Bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet két évre szóló szerződést írt alá szerdán a fejlesztésről, írja az MTI.
Az új csomagolóanyag nemcsak komposztálható, hanem ehető is lesz, kizárólag északi-tengeri algából fogják előállítani, és a növény minden részét fel akarják hozzá használni. A kutatók szerint nem lesz algaíze, nem ereszthet a színe, és nem puhul majd fel idő előtt. A projektet az állam is támogatja.

Fotó: Michele Tantussi
A környezetvédelmi hivatal adatai szerint Németországban 15 év alatt 110 ezer tonnáról 256 ezer tonnára – tehát több mint duplájára – nőtt a csomagolóanyag-felhasználás a vendéglátóiparban. A környezetvédők szkeptikusak, szerintük az új csomagolóanyagot könnyebben eldobják majd az emberek, és gondot okozhat a szelektálása is. Szerintük a többször használható csomagolás a helyes irány.