környezettudatos életmód

Környezettudatos életmód – 7 egyszerű tipp, hogy zöldebben élj

A környezetvédelemről és a környezettudatos életmódról napjainkban nem gondolhatjuk, hogy csak egy divatos hóbort, mivel a saját és gyermekeink jövője érdekében ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megváltoztassuk azokat a nem jó irányba haladó folyamatokat és tendenciákat, amelyek veszélyeztetik a bolygónk és a rajta kialakult élet létét.
 
 
Mit tehetsz a mindennapokban azért, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyj és kevésbé szennyezd a környezetet?
Olvasd el javaslatainkat, amelyek segítségével környezettudatosabbá válhatsz és alapjaiban változtathatod meg az eddigi életedet.

 

1. Vásárolj körültekintően és tervezz előre!

 

A háztartásban keletkező hulladék legnagyobb részét az élelmiszerek és a csomagolásukhoz használt anyagok teszik ki, fontos, hogy csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van, és amit belátható időn belül meg is fogsz enni.
Ne vásárolj nagy mennyiségeket árucikkekből, csak azért, mert éppen le van értékelve. Ha nincs rá valójában szükséged, akkor a végén rád romlik és a szemetesben köt ki.
Sokkal jobb módszer, hogy nyomon követed az üzletek akcióit és a család heti étrendjét úgy állítod össze, hogy ki tudd használni az aktuális akciókat.
Próbálj meg olyan élelmiszereket választani és vásárolni, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Az organikus élelmiszerek nemcsak egészségesebbek, de elkészítésük, megtermelésük és feldolgozásuk során nem szennyezték, hanem óvták a környezetet.
 
 

2. Termessz saját zöldséget és gyümölcsöt!

 
A környezetért sokat tehetsz, ha a kertedben vagy akár a teraszon, erkélyen saját magad termeszted a családod számára a zöldségeknek és a gyümölcsöknek legalább egy részét.
Meg fogsz lepődni, ha egy kicsit jobban beleásod magad a témába, hogy viszonylag kis helyen mennyi finomságod tudsz „előállítani” egy kis odafigyeléssel.
A saját termés azért is nevezhető környezetbarát megoldásnak, mert ebben az esetben nem kell szállítani, hiszen helyben termett.
A szállítási folyamat során annál több káros anyag keletkezik, minél messzebbről jön az adott zöldség vagy gyümölcs.
Nemcsak a kamionok károsanyag-kibocsátására kell itt gondolni, hanem például arra is, hogy a sokat utaztatott terményeket biztosan tartósítják valamilyen vegyszerrel, hogy még akkor is szép legyen, amikor a hosszú út után végre a polcokra kerül egy üzletben.
 
környezettudatos életmód kertészkedés
A saját termés semmivel sem összehasonlítható
 
3. Hasznosítsd újra, amit csak lehetséges!
 
Gyűjtsd szelektíven a háztartásodban keletkező hulladékot!
 
A legtöbb hulladék újrahasznosítható, de a feldolgozásuk csak úgy lehetséges, ha eleve szelektíven gyűjtjük ezeket, hiszen más lesz az útja például a komposztálható hulladéknak és más a műanyagpalackoknak.
A szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeiről és szabályairól részletesen olvashatsz korábbi cikkeinkben:
 
 

4. Spórolj a felhasznált vízzel és mondj le a palackozott ásványvízről!

 
Vannak olyan részei a bolygónknak, ahol a víz hatalmas kincsnek számít. Sok ember él úgy, hogy az ivóvízért hosszú kilométereket kell gyalogoljon, arról pedig hogy kádban, vezetékes meleg vízzel fürödjön, már nem is álmodik.
Tedd meg hát, hogy nem zuhanyozás közben éled ki az eltitkolt énekesi ambícióidat, inkább tusolj le gyorsan, hogy vizet és pénzt spórolhass magadnak és ezzel jót tegyél a környezeteddel.
Hasonló okokból a ruháid és edényeid mosásakor is érdemes a rövidebb programokat választanod, ha pedig összegyűjtöd az esővizet, a virágaid és a kerted egyéb növényeinek öntözővizét is meg tudod oldani zölden és okosan. Az olyan országokban, ahol mi is élünk, semmi értelme mindig palackozott vizeket vásárolni, amikor a csapból is jó minőségű, tisztított és szűrt, iható víz folyik.
Amerikában évente 30 milliárd palackos ásványvizet adnak el, aminek mindössze 20%-át hasznosítják újra, a többi 80% pedig a szeméttelepre kerül. Ez globálisan is probléma, aminek még nem igazán látjuk a valós megoldását és a hatásait sem. Jobban tesszük, ha ezen elgondolkodunk.
 
 

5. Kerüld a mindennapos autóhasználatot!

 
Próbálj meg minél több helyre gyalog eljutni vagy biciklizz, rollerezz, gördeszkázz, de ha teheted, semmiképp se közlekedj autóval, főleg, ha egyedül vagy. Válaszd inkább a testmozgást vagy nagyobb távolságoknál a tömegközlekedést. Ez napjainkban egyre inkább fontos, ha nem szeretnénk szmogban úszó, egészségtelen környezetben élni.
 
környezettudatos életmód biciklizéssel
Hát nem jobb és egészségesebb így jönni-menni?
 
 

6. Környezeted tisztaságára lehetőleg ne vegyszerekkel ügyelj!

 
A környezettudatos tisztítás, mosás és mosogatás már megért nálunk egy külön bejegyzést, amiben ötletekkel és tanácsokkal segítjük az út elején járó, környezetükért komolyan tenni akaró olvasóinkat.
Érdemes elolvasni a korábbi cikket (link), mert nagy segítség lehet abban, hogy mindenkinek sikerüljön minél előbb kiváltani a háztartásban használt „durva” vegyszereket sokkal kíméletesebb és környezetbarátabb tisztítószerekre.
 

7. Mutass jó példát a környezettudatos életmódra!

 
Nem elég, hogy betartod az eddigi pontokban leírtakat, igazán azzal tehetsz sokat a környezetedért, ha a példáddal másokat is inspirálsz és arra tanítasz, hogy környezettudatosabban éljenek és óvják a környezetüket az összes általuk elérhető eszközzel.
Erre biztatjuk minden kedves olvasónkat! További környezettudatos életmódról szóló cikkeinket keresd az oldalunkon és küldd el minél több a téma iránt érdeklődő ismerősödnek, rokonodnak és barátodnak!
 
Köszönjük szépen!

1 thought on “Környezettudatos életmód – 7 egyszerű tipp, hogy zöldebben élj”

  1. Pingback: Hulladékok lebomlási ideje | Ecocatering blog

Comments are closed.