ételek, sütés főzés környezettudatosan

Ételek, sütés-főzés: lépések a zöldebb otthon felé – 6. rész

A lehető legkevesebb környezeti terhelést előidéző növénytermesztésről és gazdálkodásról a legutóbbi bejegyzésünkben már olvashattatok.
Most szeretnénk néhány ötletet és receptet adni arra az esetre, amikor a kertben vagy a teraszon termesztett zöldségekből és gyümölcsökből, valamint a boltban vásárolt egészséges és lehetőleg környezetbarát módon előállított alapanyagokból szeretnénk készíteni valami finomat, legyen az akár tartósított vagy frissen elfogyasztandó készétel.
 

Tartósítás

 
A környezetbarát tartósítás lényege, hogy a folyamat során nem használunk sem cukrot, sem hozzáadott tartósítószereket.
Tartósításnak minősül az aszalás, a fagyasztás és a nedves dunsztolás. Érdemes mindenkinek a lehetőségeinek és igényeinek megfelelő módszereket kipróbálni és aztán folyamatosan alkalmazni a gyakorlatban.
 
A fagyasztást ajánljuk a legkevésbé, hiszen az így tárolt gyümölcsök és zöldségek hétről-hétre sokat veszítenek értékükből, ráadásul az elkészítés folyamata teljesen figyelmen kívül hagyja az energiatakarékossági szempontokat.
 
Környezetbarát befőzés
Környezetbarát befőzés: csak cukor- és tartósítószer-mentesen!
 
Az aszalás és a befőtt készítés szempontjából pár fontos szabályt nem hagyhatunk figyelmen kívül a sikeres végeredmény érdekében.
 
Nézzük, melyek ezek!
 
  • A tartósítás egyik alapszabálya: csak friss, egészséges terményt szabad feldolgozni, szedés után a lehető leghamarabb.
  • Aszalás esetén is csak jó minőségű, szép és egészséges gyümölcsöt használjunk, kerüljük a hibás, ütődött, lehullott, férges vagy a még éretlen terméseket, zöldségből is a szép, zsenge, elsőrendű nyers terményt ajánlatos szárítani.
  • A kamra legyen minél hűvösebb és szellőzzön jól.
  • Az üvegek legyenek tiszták, mossuk ki őket meleg, mosószeres vízzel, majd öblítsük ki jól, mielőtt bármit beletöltünk.
  • Fertőtlenítsük is az üvegek belsejét, tartsuk gőz fölé őket 2-3 percig.
  • Töltéskor az üvegek ne csak tiszták, hanem szárazak is legyenek, de ne használjunk törlőruhát ehhez a művelethez, mert az is fertőzés forrása lehet.
  • Az aszalás két legfontosabb szabálya, hogy gyorsan kell aszalni és minél alacsonyabb hőmérsékleten.
  • Minden olyan növény (gyümölcs és zöldség) jól aszalható, amelynek viszonylag nagy a szárazanyag tartalma
  • Nagyon fontos, hogy jól szellőző helyen aszaljunk, különben penészesedés léphet fel.
  • A zöldségeket érdemes az aszalási folyamat előtt gőzölni, illetve 1-2 percre enyhén sós vízfürdőbe dobni. Ez segíti a tartósítást, megőrzi a zöldségek zamatát, és a későbbi felhasználásnál is gyorsabban főzhetővé válik így a szárított termény.
  • A barnulásra hajlamos gyümölcsök esetében (pl. az almánál) jó megoldás a citromos fürdő, amely az ízeket nem befolyásolja, de hozzájárul a szép szín megőrzéséhez.
  • A befőtteket nedves dunsztolással készítsük el, nem a cukortól vagy a tartósítószertől lesz tartós a befőtt vagy akár a lekvár, hanem a sterilitástól.
 

Lekvár és dzsem készítés környezetbarát módra

 
A lekvár jellemzője a hosszan tartó főzés, amely folyamat során a folyamatos forralás és kevergetés hatására a gyümölcspép „magától” sűrűsödik be, a vízveszteség miatt.
A legtöbb esetben az alapanyag magas cukortartalma miatt nem igényli további cukor hozzáadását. A lekvárfőzéshez felhasznált gyümölcsöt előzetesen nem törik át, a végeredmény mégis viszonylag egynemű lesz.
 
A dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy a főzési ideje rövid. A dzsemeket némi cukor és esetenként zselésítőanyag (ami többnyire az almából kivont pektin) segítségével pár perc alatt készre lehet főzni. A lekvár esetén tehát teljesen kiiktathatjuk a cukrot, a dzsem esetén viszont jelentősen kevesebb hőenergiát igényel az elkészítés.
 
Lekvár, dzsem készítés környezettudatosan
Lekvár, dzsem készítés környezettudatosan
 
 
Fogyasztói szempontból a következő (nem elhanyagolható) kérdéseket kell sorra vennünk, hogy eldönthessük, melyik típusú gyümölcskészítményt válasszuk.
 
  • A lekvárok esetében a hosszú főzési idő során a legtöbb hőérzékeny vitamin elbomlik. Így a kevesebb ideig hőkezelt dzsemek jobb alternatívát jelenthetnek.
  • A cukortartalmat a saját készítésű lekvárok esetében mi határozzuk meg, ez lehetőség szerint legyen minél kevesebb.
  • A gyümölcstartalom is egy fontos tényező, amely egyes alapanyagoknál lehet olyan arányú, hogy 100 gramm elkészült lekvárhoz több mint 100 gramm gyümölcsöt használnak fel.
 

Főzés, sütés és más konyhai folyamatok

 
A környezetbarát konyha az otthonunkban azt jelenti, hogy a háztartások is a fenntartható fejlődés elve szerint működjenek.
Mivel a mai életben rendkívül fontos a helyes táplálkozás, a minőségi tápanyagok fogyasztása és az ételek elkészítésének minél kevesebb energiát igénylő folyamata, az is lényeges, hogy ez hogyan tud megvalósulni a mindennapi életben. A konyha a lakások egyik legenergiaigényesebb területe, ezért fontos néhány szabályt betartani, hogy minél kevesebb gáz és elektromos áram felhasználására kerüljön sor. Már a berendezések kiválasztásánál fontos, hogy olyan gépeket, eszközöket alkalmazzunk, amelyek segítenek ennek a célnak a megvalósításában.
 
  • A fő szempont az legyen, hogy a minél kisebb üzemeltetési költségű készülék kerüljön a konyhába az energiafogyasztás alapján. A legjobb minősítésű berendezések energiafogyasztás szempontjából az A+ és A++ jelzéssel ellátottak.
  • Mivel a vízfogyasztás a konyhában a legnagyobb (a ruhaneműk mosása mellett) az elpiszkolódott eszközök mosogatása következtében, ezért érdemes beszerezni egy mosogatógépet, ami annál inkább hasznos, minél több ember él a háztartásunkban. Emellett olyan konyhai kisegítő eszközökre van szükség, amelyeket könnyű tisztítani és kevés víz kell az elmosogatásukhoz.
  • A sütés és a főzés legfőbb eszköze a tűzhely, amellyel jól átgondolt választás után komoly energiamennyiségeket spórolhatunk, miközben a sütési és főzési időket is optimalizálhatjuk.
  • A zöldségek tárolása is történhet energiatakarékosabb módon. Nézd meg erről szóló bejegyzésünket: Zöldség-gyümölcs tárolása környezetbarát módon
 
Főzés kevesebb energiával, fedővel
Főzés kevesebb energiával, fedő használatával
 
 
Pár egyszerű és környezettudatos szabály betartásával pedig tovább csökkenthetjük a háztartás energiaigényét.
 
  • Fedő használatával kevesebb mint a felére csökkenthetjük a főzési időt és ezáltal az energiafelhasználást is.
  • Ne főzzük túl sokáig az ételeinket! A nyersen vagy párolva elkészített étel nemcsak energiatakarékosabb, de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs a hosszú idejű főzés során sokat veszíthet az ízéből és ami még fontosabb, a vitamintartalmából is.
  • A vastagabb aljú, ún. szendvicstalpú edények hőátadása jobb. Kevesebb hőveszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesebben főznek, ezáltal hamarabb elkészül bennük az étel és kevesebb energia felhasználását teszik lehetővé.
  • Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent. A sütés befejezése előtt néhány perccel már le is zárhatjuk a sütőt. A maradékhőt pedig használhatjuk gyümölcsaszalásra.
  • Használjunk kuktát és római tálat. Mindkettő különleges és ízletes ételek energiatakarékos elkészítéséhez nyújt segítséget.
 
Tipp:
Ha valami igazán egyszerűt és finomat szeretnénk készíteni, a pizza remek választás. A pizzatésztához csupán liszt, víz, olívaolaj és élesztő szükséges. Ráadásul, ha a fatüzelésű pizzasütő kemencében sül meg a finom ebéd, még az ökológiai lábnyom is kisebb lesz!
 

Nyers ételek környezettudatos elkészítése

 
Nyers étel elkészítése
A nyers ételek fogyasztása nemcsak környezetbarát, de nagyon egészséges is!
 
Az irányzat követői szerint ha az ételeket teljesen nyersen eszik meg, szárítva, minimális melegítéssel vagy erjesztve, az a legjobb az emberi szervezet számára.
A nyers étel diétának gyakran kulcsfontosságú elemei a gyümölcscentrifugálás, a turmixok készítése, az alapanyagok sosem melegíthetőek 40 fok fölé, amely módszerrel jelentős mennyiségű energia takarítható meg. Egy igazán jó nyers recept: vegán olívás rukkolás pesto
Bármilyen ételeket is kedvelsz, gondold át a saját konyhádban a végzett folyamatokat és azok környezettudatos alapokon való optimalizálását és máris léptél egy nagyot a zöldebb, környezetbarátabb otthon felé.
Támogatjuk minden ilyen irányú törekvésedet és igyekszünk minél több jó ötlettel és inspirációval szolgálni a jövőben is.