Rum helyett legó: a jövőben növényekből készülnek a játékfigurák

A Lego elkezd átállni a növényalapú műanyag kockákra, figurákra, űrhajókra, nindzsákra és dinoszauruszokra. A cél a játékipar kizöldítése. A legók idáig kőolajból készültek.

Lehet, hogy ez valakiknek csalódást okoz, de a Marvel-szuperhősök, hasonlóan a többi figurához, legókockához, kiegészítőkhöz, kőolajból készülnek, vagyis kőolajalapú műanyagból. A világ műanyagiparában általában is a fosszilis alapú műanyagok dominálnak. Bár már a XX. század első felében is kísérleteztek növényi alapú műanyagokkal (Ford például szójából készített kísérleti műanyag autót), a kőolaj olcsóbb, és jó hatékonysággal lehet belőle műanyagot csinálni. Ráadásul a kőolaj pelletek gyártása olcsóbb lett az elmúlt évtizedekben.
Az ipar kizöldítése (és a környezettudatosabb vásárlók meg a vállalati PR) miatt azonban újabban egyre több szektorban fordulnak újra a bioműanyagok felé a PET-palack-gyártástól a játékiparig. A Lego csütörtök reggel azt jelentette be, hogy 2030-ra teljesen át akarnak állni a növényi alapú műanyagra. Mint a Mashable írja, ez fokozatos lesz, idén még csak az olyan puhább részek gyártását állítják át, mint a játék házak melletti játék fák és bokrok, ezek készülnek ugyanis polietilénből, de idővel aztán teljes lenne a váltás.
Méghozzá cukornádra: a Lego ugyanis brazil cukornád-ültetvényekről fogja beszerezni a bokorra valót. A vállalati közleményben sietnek leszögezni, hogy nem az esőerdőt fogják tovább pusztítani, a nád olyan területekről jön majd, amelyeken eddig is mezőgazdasági termelés folyt. Messzebbről nézve persze a növekvő igény a brazíliai növényiparra ettől még veszélyes lehet, és arról sincs konszenzus, hogy a bioműanyag valóban olyan jól lebontható-e. A Lego szerint mindenesetre az átállással, ha egyszer végigviszik, 70 százalékkal csökken majd a vállalat ökológiai lábnyoma.