Amit a cukornád tányérról és dobozról tudni érdemes | Lebomló terítékek 3

Miért környezetkímélő a cukornádból készült tányér? Hogyan készül? Tényleg csak természetes anyagokat tartalmaz?
 

A cukornád tányérok alapanyaga

 
A cukornád egy perjeféle növénycsalád közérthető megnevezése, amelyet már az ókorban is tudatosan termesztettek a magas cukortartalma miatt.
Napjainkban a világ cukorszükségletének 65-70%-át cukornádból, 30-35%-át pedig cukorrépából állítják elő.
A cukornádból cukorlevet kinyerő gyártás során keletkező melléktermék a bagasse nevű anyag, (ami magyarul kipréselt cukornádat jelent) óriási mennyiségben áll tehát rendelkezésre.
A feldolgozott cukornád súlyának mintegy egyharmada a préselés után megmaradó bagasse, amelyet már az 1930-as években igyekeztek minél hatékonyabban hasznosítani, amikor Dél-Amerikában a papírgyártás egyik fő alapanyagává vált.

cukornád feldolgozás

 

A kipréselt cukornádat használják fűtőanyagként és a segítségével elektromos áramot is termelnek, valamint napjainkban a polisztirol (műanyag) helyettesítésére szolgáló öko-alapanyagként hasznosítva tányérok, tálak és dobozok készülnek ebből az anyagból, egy környezetbarát eljárással, ahol az előállítás során semmilyen kőolajszármazék nem kerül feldolgozásra.
Ráadásul a gyártás során 99%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mintha a tányért műanyagból készítenék, még úgy is, hogy a préselés magas hőfokon és nyomás alatt történik.
 

A cukornádból készült tányérok és elviteles dobozok jellemzői

 
  • az előállítása 99%-kal kisebb karbonlábnyomot hagy maga után
  • környezetbarát anyagból, kipréselt cukornádból készül, amely egyébként hulladéknak minősülne
  • a háztartásban keletkező élelmiszer hulladékkal együtt iparilag komposztálható és a komposztálási folyamat során teljesen lebomlik
  • a természetes anyag segít frissen és ropogósan tartani az ételeket
  • erősebb, mint a habosított műanyagból vagy papírból készült tároló dobozok vagy tányérok, ezért akár vékonyabb, könnyedebb kivitel is lehetséges, ami ráadásul csökkenti a helyigényét, ami nagyobb tételek szállításánál nem elhanyagolható szempont
  • forró és zsíros ételekhez egyaránt használhatók sütőben, mikróban és fagyasztóban, -20 és 120 Celsius fok között!

Szelektív gyűjtése, illetve ipari komposztálása Magyarországon egyelőre nem megoldott. A cukornád termékeket a kommunális hulladékok közé javasolt kidobni.

 

cukornád ételes doboz
A cukornád dobozban friss marad az étel
 
 

Elérhető cukornád teríték típusok

 
A biológiailag lebomló cukornádból főként tányérok és elviteles dobozok készülnek.
Az ételek könnyű tárolását a növényi alapú belső bevonat biztosítja, ugyanakkor a termékek jól lélegeznek.
Lapos- és mélytányérok többféle méretben, kerek és szögletes kivitelben, valamint fedeles tároló és elviteles dobozok többféle méretben és belső osztással egyaránt megtalálhatóak a kínálatban.
 
 
cukornád kerek tányér
Rendezvényeken, fesztiválokon egyre népszerűbb teríték a cukornád tányér