workshop - fenntartható vendéglátás

Az Ecocatering Kft. az A38 Hajóval közösen workshopot tartott a fenntartható vendéglátásról

Február 12-én megrendezésre került az Ecocatering Kft. fenntartható vendéglátás workshopja.

Az eseménynek az A38 Hajó adott otthont, amely Újrahajó projektjének keretében egyre többet tesz azért, hogy környezetbarát módon működjön és szórakoztassa vendégeit.

Az Ecocatering 100%-ban lebomló terítékeket forgalmaz, és – mint a hajó fenntarthatósági partnere – másfél éve látja el lebomló terítékkel a szórakozóhelyet, melynek köszönhetően jelentősen csökkent a műanyag hulladékok használata.

A workshop első részében Stampf Krisztina, az Ecocatering Kft. ügyvezetője beszélt a lebomló termékek főbb jellemzőiről:

Az alapanyagok négy fő csoportra oszthatók: búzakorpa, PLA (politejsav), cukornád és papír.

Búzakorpából készülnek tányérok, tálkák és evőeszközök, ez utóbbihoz PLA-t is hozzáadnak.

A kukorica szárából és leveléből állítják elő a PLA-t, ebből jellemzően poharakat, szívószálakat, elviteles dobozokat gyártanak.

A cukornádtermesztés mellékterméke az ún. bagasse pép, melyből tányérokat, elviteles dobozokat készítenek, előnye, hogy jól bírja a hőt és légáteresztő.

A fenntartható erdőgazdálkodásból származó papír és karton alapanyagból gyártott termékek főként poharak, levestartók, tasakok, zacskók és dobozok. A poharakat és levestartókat kristályosított, szintén teljesen lebomló PLA-val vonják be, hogy alkalmasak legyenek forró italok és levesek felszolgálására.

Az előadást Keve Zsuzsa alapító-tulajdonos folytatta. Elmondta, hogy mely környezetbarát hulladékfajták komposztálhatók házilag, és melyek iparilag, hogyan működik az ipari komposztálás, és milyen kihívásokkal nézünk szembe ezzel kapcsolatban ma Magyarországon.

Célként jelölte meg, hogy a lebomló hulladékok szétválogatása, visszagyűjtése és hasznos, a növénytermesztéshez felhasználható komposzt előállítása megvalósuljon a közeljövőben.

fenntartható vendéglátás workshop

 

Ezt követően a kérdés-felelet szekcióban a következő témák merültek fel:

  • A termékek logózása, brandingelése – ez nagy mennyiségű terméknél, környezetbarát festékanyagokkal megoldható.
  • Amennyiben megvalósul a visszagyűjtés, lehet-e ételmaradékos a hulladék – igen, az ipari komposztálás fel tudja dolgozni az étel- és italamaradékkal szennyezett, visszagyűjtött termékeket.
  • A vendégek, közönség informálása – a szórakoztató-, ill. vendéglátócégek szívesen fogadnak bármilyen tájékoztatóanyagot a lebomló terítékekkel és fenntarthatósággal kapcsolatosan, amelyekkel edukálhatják vendégeiket.

Az ezt követő blokkban Domján Júlia az A38 Hajó projektmenedzsere a zeneipar környezetvédelmi szerepéről beszélt.

Elmondta, hogy az A38 Hajó évekkel ezelőtt elkezdte a környezettudatos működés bevezetését, kezdve azzal, hogy egy régi vízi járművet újrahasznosított és átalakított modern szórakozóhellyé, majd az MVM-mel együttműködve zöld áramot kezdett használni, illetve LED izzókat alkalmaz a koncertteremben.

Az A38 Hajó kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, weboldalán, ill. a közösségi médiában ilyen témájú anyagokat jelentet meg, és az ismert személyiségek segítségét is igénybe veszi a tájékoztatásra.

A közeljövőre vonatkozó tervek között szerepel, hogy újabb lebomló termékekkel bővíti a vendégkiszolgálást, napelemeket szerel fel, illetve átadja eddigi környezetbarát tapasztalatait más szórakozóhelyeknek is, amelyek szintén szeretnének a fenntartható működés útjára lépni.