körforgásos gazdaság

Itt voltunk: Körforgásos Gazdaság Üzleti Fórum

Cégünk, az Ecocatering Kft. olyan termékek kereskedelmét tűzte zászlójára, melyek minél kevesebb szemetet termelnek és kielégítik a komposzt-termény-termék-komposzt körforgás kívánalmait.
Ezen körforgás nemcsak az egyszer használatos terítékek vonatkozásában fontos, hanem a gazdaság egyéb ágazatában is. Ebben hiszünk és ezért dolgozunk, épp ezért vagyunk tagjai a Körforgásos Gazdaságért Alapítványnak.
 
Körforgásos Gazdaság Üzleti Fórum:
2018. november 14-én az Alapítvány szervezésében sor került a Kormány, az Érdekvédelmi Szervezetek és a Gazdálkodó Szervezetek közötti párbeszédre, melyen mi is ott voltunk és melyről egy rövid összefoglalónkat itt fogadd szeretettel.
 
Miközben sorainkat olvasod, gondolkodj el azon, vajon a te vállalkozásod, illetve családi életetek hogy változhat még inkább abban az irányban, hogy bezáruljon a hurok és a lineárisból a körforgás irányába tolódjanak a folyamatok.
A lineáris gazdaság az kitermelés-gyártás-használat-hulladék elvén állít elő termékeket, mely komoly kérdéseket vet fel az egyre csökkenő nyersanyagok, a kezelhetetlen mértékű hulladék, valamint a mind inkább növekvő népesség tükrében.
A körforgásos gazdaságra való törekvés első lépései 10-12 évre vezethetők vissza, pont arra az időpontra, mikor a lebomló terítékekkel kapcsolatban az első igény megfogalmazódott.
A körforgásos gazdaság a használt termékeket, iparcikkeket, használati tárgyakat felújítás, újrahasznosítás, újrafeldolgozás, újragyártás, ismételt értékesítés eszközeivel élve újabb életciklusba viszi.
 

Mi a körforgásos gazdaság?

Ennek következményeként kevesebb nyersanyagra van szükség és a hulladék mértéke is drasztikusan csökkenthető.
Jelenleg globálisan csupán 9%-ban vagyunk “körforgásosak”, tehát van még bőven tennivaló.
Nevezzünk meg jó példákat: Hollandia 2050-re gazdaságának egészét körforgásossá kívánja alakítani, míg Szlovénia magára vállalta a közép-európai régi motorjának szerepét körforgásos gazdaság témájában.
Az erőforrás-termelékenység mérőszáma megmutatja azt, hogy az adott egységnyi nyersanyagból mekkora értéket tud előállítani egy adott ország. Valamely térségben minél nagyobb a részaránya a körforgásos gazdaságban, annál magasabb ez a szám.
A konferencián a Kormány ismertette azokat az Európai Uniós irányelveket, melyeket 2020. július 5-ig Magyarországnak, mint tagországnak is át kell ültetnie a saját szabályozási rendszerébe.
Ide kapcsolódó vonatkozás, hogy 2023-ra a háztatásoknak a biológiailag lebomló hulladékot, azaz az ételmaradékot is külön kell gyűjteniük, és miután a mi termékeink is a biológiailag lebomló kategóriába esnek, ezért reméljük, hogy legkésőbb öt év múlva lesz egy országos szelektív rendszere termékeinknek.
Milyen előnyökkel jár a körforgásos gazdaság és miért fontos az, hogy a vállalkozások és magánszemélyek is beépítsék ezeket a lehetőségeket tevékenységeikbe, életükbe?
 
  • erőforrás-hatékonyság javítása
  • versenyképesség növelése
  • hulladék csökkentése, illetve megszüntetése
  • zárt hurkok létrehozása az értékláncon keresztül
  • jobb eszköz- és kapacitás-kihasználás
  • fogyasztókkal újfajta és tartósabb kapcsolat kialakítása
  • munkahelyteremtés magas hozzáadott értékkel
  • a nem megújuló természeti erőforrások kímélése és fenntartható gazdálkodása
  • környezetre és emberi egészségre káros anyagok minimalizálása, kiiktatása
 

Körforgásos gazdaság Magyarországon

Kívánunk jó együtt-gondolkodást akár a Körforgásos Gazdaságért Alapítványon belül…
 

körforgásos gazdaságért alapítvány