A vendéglátásban használatos környezetbarát terítékek jó része, pl. PLA-, cukornád termékek, ipari komposztálást igényel, hogy azután felhasználható legyen komposztanyagnak. Érdemes néhány fogalmat tisztázni elöljáróban ezzel a témával kapcsolatban, hogy jobban megértsük, milyen kihívások és megoldások léteznek a környezettudatos vendéglátás terén.
![Vegware – hulladék körforgás ábrája Vegware – hulladék körforgás](https://blog.ecocatering.hu/wp-content/uploads/2019/11/502c98_8255c7a666644902a07ccb23cc1fa413mv2.jpg)
Ezután röviden rápillantunk a brit helyzetre, hogyan dolgozik az egyik legnagyobb, lebomló terítékeket gyártó cég, a Vegware a minél teljesebb hulladékkörforgás megteremtéséért; illetve megnézzük, mit kellene Magyarországon tenni annak érdekében, hogy ez a még mindig kérdéses ügy előremozduljon.
Néhány környezetvédelmi fogalom tisztázása
Újrahasznosítható
Ma már mindenki számára pozitívan cseng az újrahasznosítható kifejezés, de az ételes hulladékokra ez nem vonatozik, hiszen azok a valóságban nem újrahasznosíthatók.
A külön tárolt, száraz papír és karton, valamint a műanyag vizes palack, illetve fém italos doboz újrahasznosítható.
Azonban az eldobható vendéglátóipari hulladékok papírt, műanyagot és ételmaradékot tartalmaznak, így az étellel való szennyeződés elkerülhetetlen.
![Lebomló cukornád tányér, tálalás Lebomló cukornád tányér](https://blog.ecocatering.hu/wp-content/uploads/2019/11/502c98_9214379121e24552ace47250c3384f8fmv2.jpg)
Ez óriási kihívás az újrahasznosítás terén, ezért a legtöbb esetben ezek a hulladékok az égetőben vagy a hulladéklerakóban végzik
És itt van a lényeg: a komposztálható hulladékoknál az étel nem szennyezőanyag, hanem egy fontos összetevő a komposztálási folyamat során!
Mit jelent, hogy biológiailag lebomló?
Minden, ami természetes úton lebomlik, biológiailag lebomlónak nevezhető. Viszont az időtényezőről semmit sem árul el, tehát hosszú évekig is eltarthat a folyamat.
Például a fa biológiailag lebomló anyag, de egy faház akár generációkon keresztül is megmaradhat.Tehát nincs rá garancia, hogy a biológiailag lebomló anyagok az ipari komposztálás során viszonylag gyorsan le is bomlanak.
![Lebomló vendéglátóipari termékek a Vegware-től Lebomló vendéglátóipari termékek](https://blog.ecocatering.hu/wp-content/uploads/2019/11/502c98_2b0c5f26fb1d4713bcddfdb87b52e15fmv2.jpg)
Mit jelent, hogy komposztálható?
Egyszerűen fogalmazva: komposztálható az a dolog, amely biológiailag lebomlik 12 héten belül.
Ennélfogva alkalmas az ipari komposztálásra az ételszennyeződéssel együtt.
Az ipari komposztálás biztosítja a baktériumok, nedvesség és hőmérséklet ideális egyensúlyát.
Így a vendéglátás során felhalmozódott hulladék – melyet egyébként elégettek vagy betemettek volna – tápanyagban dús komposztot ad a növényeknek.
![Ipari komposztálás, növényi komposzttrágya Ipari komposztálás, növényi komposztanyag](https://blog.ecocatering.hu/wp-content/uploads/2019/11/502c98_fa3803e5ad9442d9aa523b2627ae56d6mv2.jpg)
Az ideális megoldás: ipari komposztálás
Az általunk forgalmazott Vegware termékek úgy lettek kifejlesztve, hogy az ételszennyezéssel együtt 12 hét leforgása alatt iparilag komposztálhatók legyenek.
Tehát nincs szükség válogatásra: a ketchupos tányér, kávés pohár, hamburger doboz, szalvéta és maradék sült krumpli egy helyre gyűlhet.
![Lebomló hulladék begyűjtés Lebomló hulladék begyűjtése](https://blog.ecocatering.hu/wp-content/uploads/2019/11/502c98_1d1575c686d348e5a23bad6f3c1e8382mv2.jpg)
További információ a témával kapcsolatban a Vegware oldalán: Composting FAQ
A Vegware környezetvédelmi eredményei az Egyesült Királyságban
A brit Vegware cég 2012-től dolgozik azon, hogy a szigetországban minél szélesebb körben megoldott legyen a komposztálható hulladék begyűjtése és feldolgozása.
Ma már az Egyesült Királyság számos részében működik ipari komposztáló létesítmény, mely tudja fogadni a Vegware-hulladékot.
Mivel ezek a feldolgozók csak az adott régiókban működnek, továbbra is kihívás, hogy az ezeken a területeken kívül felhalmozódó hulladék begyűjtése és elszállítása is megoldott legyen.
- Ebben a tekintetben jelenleg a következő megoldások vehetők igénybe: Komposztáló régiók: több hulladékszállító cég is működik országszerte, amelyek elszállítják a Vegware-hulladékot a régiós ipari komposztáló telepre.
- A Vegware „Close the Loop” (Bezárul a kör) programja: a Vegware saját maga is részt vesz a begyűjtésben. Ezt a szolgáltatást versenyképes áron kínálja, rugalmas megállapodásokkal, igazodva az ügyfél igényeihez.
- Kihelyezett komposztáló berendezések: amennyiben az adott cégnek van szabad területe és munkaerő kapacitása arra, hogy komposztálót üzemeltessen, ez kiváló megoldás a környezetbarát működésre.
A kitartó munkának köszönhetően ma már (2019. április) az Egyesült Királyság irányítószámainak 38%-ánál (pl. Skócia, London, Somerset, Bristol, Észak-Írország) megoldott a hulladékok begyűjtése a Vegware megrendelői számára.
Sőt, Írországban a komposztálós barna dobozba a Vegware hulladék is kidobható.
A legelején, 2012-ben ez az arány csupán 2% volt, mely – mint látjuk – folyamatosan növeszik. Itt nézheted meg, jelenleg milyen régiók vannak bekapcsolva a begyűjtési rendszerbe.
A Vegware jelenleg három újrahasztnosítási tanácsadót foglalkoztat teljes állásban, akik proaktívan dolgoznak együtt az ügyfelekkel , valamint a hulladékgazdálkodási szektorral, hogy még több lebomló termék kerüljön az újrahasznosítási körforgásba.
Továbbá, azokon a területeken, ahol nincs még rendszeres begyűjtés, a helyi hulladékgazdálkodási egységekkel egyeztetünk, hogy ezekben a régiókban is megoldott legyen a begyűjtés és komposztálás.
A kávés poharak begyűjtése Skóciában:
Egyelőre hiányzik a magyarországi megoldás az ipari komposztálásra
Jelenleg Magyarországon a lebomló vendéglátóipari hulladékok begyűjtése és ipari komposztálása nem megoldott.
Tudomásunk szerint a jogszabályi feltételek Magyarországon nem teszik lehetővé, hogy étellel szennyezett hulladékot akár komposztáló telepeken, akár helyszínen, kihelyezett gépekkel feldolgozzanak, és visszaforgassák a talajba.
Ezért ezeket a hulladékokat a kommunális hulladékgyűjtőkbe kell kidobni.
Bízunk benne, hogy minél hamarabb megoldás születik hazánkban is a lebomló terítékek szakszerű komposztálására, hiszen ezek a termékek – azontúl, hogy fenntartható forrásból, kevesebb energiával készülnek – végső soron hasznos komposzttá alakíthatók, mellyel teljes lesz a növény-termék-növény körforgás.
Ezért ezeket a hulladékokat a kommunális hulladékgyűjtőkbe kell kidobni.
Bízunk benne, hogy minél hamarabb megoldás születik hazánkban is a lebomló terítékek szakszerű komposztálására, hiszen ezek a termékek – azontúl, hogy fenntartható forrásból, kevesebb energiával készülnek – végső soron hasznos komposzttá alakíthatók, mellyel teljes lesz a növény-termék-növény körforgás.
Pingback: Hulladékok lebomlási ideje | Ecocatering blog