hulladék körforgás

Hulladék körforgás, ipari komposztálás – Mi a helyzet Nagy-Britanniában és Magyarországon?

A vendéglátásban használatos környezetbarát terítékek jó része, pl. PLA-, cukornád termékek, ipari komposztálást igényel, hogy azután felhasználható legyen komposztanyagnak. Érdemes néhány fogalmat tisztázni elöljáróban ezzel a témával kapcsolatban, hogy jobban megértsük, milyen kihívások és megoldások léteznek a környezettudatos vendéglátás terén.
Vegware – hulladék körforgás
Növényi alapanyagok – termékek – komposztálás – növények tápanyaga (kép: Vegware)
 
Ezután röviden rápillantunk a brit helyzetre, hogyan dolgozik az egyik legnagyobb, lebomló terítékeket gyártó cég, a Vegware a minél teljesebb hulladékkörforgás megteremtéséért; illetve megnézzük, mit kellene Magyarországon tenni annak érdekében, hogy ez a még mindig kérdéses ügy előremozduljon.
 

Néhány környezetvédelmi fogalom tisztázása

Újrahasznosítható

 
Ma már mindenki számára pozitívan cseng az újrahasznosítható kifejezés, de az ételes hulladékokra ez nem vonatozik, hiszen azok a valóságban nem újrahasznosíthatók.
A külön tárolt, száraz papír és karton, valamint a műanyag vizes palack, illetve fém italos doboz újrahasznosítható.
Azonban az eldobható vendéglátóipari hulladékok papírt, műanyagot és ételmaradékot tartalmaznak, így az étellel való szennyeződés elkerülhetetlen.
 
Lebomló cukornád tányér
Az étkezés után az ételmaradékos környezetbarát tányér ideális helyzetben ipari komposztálásra kerül
 
Ez óriási kihívás az újrahasznosítás terén, ezért a legtöbb esetben ezek a hulladékok az égetőben vagy a hulladéklerakóban végzik
És itt van a lényeg: a komposztálható hulladékoknál az étel nem szennyezőanyag, hanem egy fontos összetevő a komposztálási folyamat során!
 

Mit jelent, hogy biológiailag lebomló?

 
Minden, ami természetes úton lebomlik, biológiailag lebomlónak nevezhető. Viszont az időtényezőről semmit sem árul el, tehát hosszú évekig is eltarthat a folyamat.
Például a fa biológiailag lebomló anyag, de egy faház akár generációkon keresztül is megmaradhat.Tehát nincs rá garancia, hogy a biológiailag lebomló anyagok az ipari komposztálás során viszonylag gyorsan le is bomlanak.
 
Lebomló vendéglátóipari termékek
A Vegware kínálatában sokféle komposztálható termék kerül forgalomba (kép: Vegware)
 

Mit jelent, hogy komposztálható?

 
Egyszerűen fogalmazva: komposztálható az a dolog, amely biológiailag lebomlik 12 héten belül.
Ennélfogva alkalmas az ipari komposztálásra az ételszennyeződéssel együtt.
Az ipari komposztálás biztosítja a baktériumok, nedvesség és hőmérséklet ideális egyensúlyát.
Így a vendéglátás során felhalmozódott hulladék – melyet egyébként elégettek vagy betemettek volna – tápanyagban dús komposztot ad a növényeknek.
 
Ipari komposztálás, növényi komposztanyag
Komposztanyag a növényeknek
 

Az ideális megoldás: ipari komposztálás

 
Az általunk forgalmazott Vegware termékek úgy lettek kifejlesztve, hogy az ételszennyezéssel együtt 12 hét leforgása alatt iparilag komposztálhatók legyenek.
Tehát nincs szükség válogatásra: a ketchupos tányér, kávés pohár, hamburger doboz, szalvéta és maradék sült krumpli egy helyre gyűlhet.
 
Lebomló hulladék begyűjtése
Ipari komposztálás előtt egy helyre gyűjthető az összes ételmaradékos lebomló teríték
 
 
További információ a témával kapcsolatban a Vegware oldalán: Composting FAQ
 

A Vegware környezetvédelmi eredményei az Egyesült Királyságban

 
A brit Vegware cég 2012-től dolgozik azon, hogy a szigetországban minél szélesebb körben megoldott legyen a komposztálható hulladék begyűjtése és feldolgozása.
Ma már az Egyesült Királyság számos részében működik ipari komposztáló létesítmény, mely tudja fogadni a Vegware-hulladékot.
Mivel ezek a feldolgozók csak az adott régiókban működnek, továbbra is kihívás, hogy az ezeken a területeken kívül felhalmozódó hulladék begyűjtése és elszállítása is megoldott legyen.
  • Ebben a tekintetben jelenleg a következő megoldások vehetők igénybe: Komposztáló régiók: több hulladékszállító cég is működik országszerte, amelyek elszállítják a Vegware-hulladékot a régiós ipari komposztáló telepre.
  • A Vegware „Close the Loop” (Bezárul a kör) programja: a Vegware saját maga is részt vesz a begyűjtésben. Ezt a szolgáltatást versenyképes áron kínálja, rugalmas megállapodásokkal, igazodva az ügyfél igényeihez.
  • Kihelyezett komposztáló berendezések: amennyiben az adott cégnek van szabad területe és munkaerő kapacitása arra, hogy komposztálót üzemeltessen, ez kiváló megoldás a környezetbarát működésre.
 
A kitartó munkának köszönhetően ma már (2019. április) az Egyesült Királyság irányítószámainak 38%-ánál (pl. Skócia, London, Somerset, Bristol, Észak-Írország) megoldott a hulladékok begyűjtése a Vegware megrendelői számára.
Sőt, Írországban a komposztálós barna dobozba a Vegware hulladék is kidobható.
A legelején, 2012-ben ez az arány csupán 2% volt, mely – mint látjuk – folyamatosan növeszik. Itt nézheted meg, jelenleg milyen régiók vannak bekapcsolva a begyűjtési rendszerbe.
A Vegware jelenleg három újrahasztnosítási tanácsadót foglalkoztat teljes állásban, akik proaktívan dolgoznak együtt az ügyfelekkel , valamint a hulladékgazdálkodási szektorral, hogy még több lebomló termék kerüljön az újrahasznosítási körforgásba.
Továbbá, azokon a területeken, ahol nincs még rendszeres begyűjtés, a helyi hulladékgazdálkodási egységekkel egyeztetünk, hogy ezekben a régiókban is megoldott legyen a begyűjtés és komposztálás.
 
A kávés poharak begyűjtése Skóciában:

 

Egyelőre hiányzik a magyarországi megoldás az ipari komposztálásra

 
Jelenleg Magyarországon a lebomló vendéglátóipari hulladékok begyűjtése és ipari komposztálása nem megoldott.
Tudomásunk szerint a jogszabályi feltételek Magyarországon nem teszik lehetővé, hogy étellel szennyezett hulladékot akár komposztáló telepeken, akár helyszínen, kihelyezett gépekkel feldolgozzanak, és visszaforgassák a talajba.
Ezért ezeket a hulladékokat a kommunális hulladékgyűjtőkbe kell kidobni.
Bízunk benne, hogy minél hamarabb megoldás születik hazánkban is a lebomló terítékek szakszerű komposztálására, hiszen ezek a termékek – azontúl, hogy fenntartható forrásból, kevesebb energiával készülnek – végső soron hasznos komposzttá alakíthatók, mellyel teljes lesz a növény-termék-növény körforgás.

1 thought on “Hulladék körforgás, ipari komposztálás – Mi a helyzet Nagy-Britanniában és Magyarországon?”

  1. Pingback: Hulladékok lebomlási ideje | Ecocatering blog

Comments are closed.