szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés: Lépések a „zöldebb” otthon felé – 1. rész

Szelektív hulladékgyűjtés: alapvető szabályok

 
Fontos kiemelni már az elején, hogy amit szemét gyűjtőnévvel illetünk, az valójában hulladék, melynek nap mint nap „termelődő” mennyiségét odafigyeléssel és tudatos életmódunkkal eleve csökkenthetjük, a szelektív hulladékgyűjtés szabályait betartva pedig nagy részét újra is hasznosíthatjuk vagy olyan gyűjtőhelyre vihetjük, ahonnan intézményes keretek között fogják elszállítani újrahasznosításra.
Ha már eldöntöttük, hogy ezentúl szelektíven fogjuk gyűjteni a háztartásunkban keletkező hulladékot, el kell döntenünk azt is, hogy melyik gyűjtési módot szeretnénk majd használni.
Ez a lakóhelyünkön elérhető lehetőségektől és a feldolgozandó hulladék mennyiségétől is függhet, illetve alkalmazhatjuk a módszerek kombinációit is, aszerint, hogy nekünk melyik a kényelmesebb, vagy mely esetben tudjuk nevelő célzattal bevonni akár a gyerekeket is.
 

A szelektív hulladékgyűjtés módjai

 

1. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

 
Ebben az esetben a hulladékot már a keletkezés helyén, a háztartásunkban szelektáljuk.
Családi ház esetén lehet, hogy műanyag zsákokat fogunk kapni a szelektív hulladék gyűjtésére, Társasház esetén pedig biztosan található egy kék és egy sárga, ún. szelektív kuka a régi, megszokott sötétszürke vagy zöld színűek mellett az arra kijelölt helyiségben.
A kék tartály a szelektíven gyűjthető papírhulladék tárolására és összegyűjtésére szolgál.
Ide tartoznak az újságok, a folyóiratok, a könyvek, a füzetek, a hullámpapírok, a csomagolópapírok, a kartondobozok és még a jól kiöblített üdítős vagy tejes kartondobozok is.
A papírhulladékot a lehető leglaposabbra kell összehajtogatni, a benne lévő levegő teljes kiszorításával, hiszen így lényegesen kevesebb helyet foglal majd el a kukában. A papírhulladék gyűjtésére szolgáló tartályba vagy zsákba ne helyezzünk használt zsebkendőt, szalvétát és olyan papírdarabokat se, amelyeken olaj, zsír vagy oldószer maradvány van vagy ételmaradékkal, darabokkal szennyezett.
A sárga tartály az újrahasznosítható műanyag és fémhulladék tárolására és összegyűjtésére való. Ide tartoznak az üdítős és ásványvizes PET palackok, a jól kiöblített tusfürdős, samponos, tisztítószeres flakonok és azok kupakjai, a háztartásban gyakran előforduló műanyag zacskók, tasakok, szatyrok és műanyag fóliák, a kimosott tejfölös-, joghurtos- és tejes poharak, a műanyag tárolódobozok, továbbá a fém italos dobozok, a konzervdobozok, a fémfóliák és az egyéb fém anyagú háztartási hulladékok, mint például az evőeszközök vagy a kávékapszulák.
 
szelektív hulladék, PET palack
A PET-palackok újrahasznosítása megoldott folyamat. Milyen jó lenne, ha valamennyi a szelektív feldolgozóba jutna!
 
 
A fém- és műanyaghulladék gyűjtő tartályba ne helyezzünk olajos, zsíros vagy vegyi anyaggal szennyezett flakont, dobozt, illetve élelmiszermaradékot tartalmazó műanyag vagy fém dobozt, hungarocellt, CD-t, DVD-t, magnó- és videokazettát vagy egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya).
Ezek újrahasznosítása jelenleg még nincs megoldva és a szennyeződések letakarítását sem tudják külön elvégezni.
A fém- és műanyaghulladékokat tehát egy közös tárolóban gyűjthetjük, a szétválogatás később, a begyűjtés után, a válogatóműben fog megtörténni.
 

2. Gyűjtőszigetes szelektív hulladékgyűjtés

 
Ebben az esetben a háztartásban szelektáltan gyűjtött hulladékot a hozzánk legközelebb eső gyűjtőszigetre érdemes elvinni, ahol a házhoz menő gyűjtésben már megismert lehetőségek mellett megtaláljuk a fehér és a színes üvegek gyűjtésére szolgáló tartályt is, amelyek esetében fontos, hogy ablaküveg, tükör, villanykörte, vegyszerrel, gyógyszerrel vagy bármilyen egyéb veszélyes anyaggal szennyezett üveg nem gyűjthető.
 

szelektív hulladékok

 

3. Hulladékudvaron történő szelektív hulladékgyűjtés

 
A hulladékudvarok olyan zárt területen lévő, őrzött létesítmények, ahol az eddig felsoroltakhoz képest további lehetőségeink is vannak arra, hogy a háztartásban felhalmozódott hulladékokat lerakjuk. Ilyenek lehetnek a veszélyes hulladékok (maradék festékek, lakkok, oldószerek), a zöldhulladék (levágott lomb, fű), esetleg a már nem működő háztartási gépeink, (pl. hűtőszekrény) vagy az elektromos hulladékaink (pl. nyomtatott áramkörök, biztosítéktáblák).
A budapesti hulladékudvarokról itt találsz bővebb tájékoztatást: FKF Hulladékudvarok
A vidéki hulladékudvaroknak, úgy látjuk, nincsen gyűjtőodaluk, itt érdemes a településed nevére vagy megyéd és a hulladékudvar szóra rákeresned, hogy megtaláld a hozzád legközelebbi hulladékudvart.
Az eddigieken túl a háztartásban keletkező egyéb hulladékok általában a szerves hulladék kategóriába tartoznak, így ezek komposztálhatók, humuszként a talajba forgatva újrahasznosíthatók, gyűjtésüket nem szükséges szelektív hulladékgyűjtés keretein belül végezni. Elegendő (lenne) minden háztartásba vagy társasház kertjébe egy jól megépített komposztáló.

ökológiai lábnyom

A szelektív hulladékgyűjtés az első lépés a környezetünkre kevésbé káros, „zöldebb” otthon felé, de tovább csökkenthetjük az általunk hagyott ún. ökológiai lábnyomot, ha tudatos döntésekkel csökkentjük a szelektíven gyűjtendő hulladékok mennyiségét is.
A következő bejegyzésben megmutatjuk, hogy hogyan is tehetjük ezt!