műanyag újrahasznosítás

Műanyag újrahasznosítás – Mennyire bonyolult, hogyan működik?

A műanyagok újrahasznosításának feltétele, hogy ne ömlesztve kerüljenek a szemetesbe a más típusú hulladékokkal, hanem attól elkülönítve. A szelektív hulladékgyűjtés legfőbb lényege az, hogy a háztartásban keletkező különféle hulladékokat szortírozzuk és eszerint gyűjtsük össze és távolítsuk el, hogy később a hulladék feldolgozása és újrahasznosítása is megtörténhessen.
 
Amiről a manapság a legtöbbet hallhatunk és olvashatunk, az a műanyag alapanyagú hulladékok mértéktelen elszaporodása a környezetünkben és az újrahasznosításuk buktatói.
Ha műanyag hulladékról beszélünk, a legtöbb embernek elsőre a PET palackok jutnak eszébe, mint elsődleges lehetőség, de a valóságban a dolog sokkal szerteágazóbb, amit ebben a bejegyzésben igyekszünk megmutatni.
 

Az újrahasznosítással feldolgozható műanyagok főbb fajtái a következők

 

PET (Polyethylene terephthalate)

 
  • könnyű, merev, szilárd, törésálló, aromamegőrző,
  • átlátszó, mint az üveg, de színezhető is,
 
Az összegyűjtött és ledarált PET palackokból, mint alapanyagból különböző termékek készülnek:
  • textilanyagok szőnyegalapanyagokhoz, különböző bútorhuzatok, párnák, hálózsák, anorák töltetek, sportcipők, sporttáskák, polár pulóverek, háztartási, fürdőszobai, és orvosi cikkek,
  • csomagolási fóliák, nyílászárók fóliái, kertészeti, mezőgazdasági fóliák
  • újrahasznosított PET palackok
 

LDPE (alacsony sűrűségű Polyethylene)

 
A csomagolásban leggyakrabban használt műanyagfajta. Mindenféle fólia előállításához használható, pl. műanyagzacskók. Nagyon ellenálló a vegyszerekkel szemben, a vízgőzt alig ereszti át, szagtalan, íztelen.
 
LDPE-ből készülnek:
  • műanyag zacskók és szatyrok
  • az építőiparban ill. a mezőgazdaságban használatos fóliák
  • szemeteskukák
  • csövek
  • szemeteszsákok
 

HDPE (magas sűrűségű Polyethylene)

 
Keményebb és szilárdabb, mint az LDPE. Magasabb hőmérsékletet is kibír, és a vegyszerekkel szemben különösen ellenálló. Általában flakonok, kannák alapanyaga (samponok, mosószer, mosogatószer, kannák, italosládák).
 
HDPE-ből készülnek:
  • samponos, mosószeres, tisztítószeres flakonok
  • lemezek
  • csövek
  • kannák, vödrök, szemeteskukák
 

PP (Polypropylene)

 
Olaj és zsiradékálló anyag. Nagyon alacsony a víz-, és oxigénáteresztő képessége, ezért használják pl. margarinok, étkezési olajok, majonéz, ketchup, mustár, salátaöntetek, pékáruk csomagolására. A legtöbb PET és HDPE palack kupakja is PP-ből.
 
PP-ből készülnek:
  • virágcserepek
  • ruhafogasok, vállfák
  • bútor alkatrészek
 

műanyag vállfa

A műanyagok különböző típusai laikus szemlélő számára nézhetnek ki ugyanúgy vagy legalábbis nagyon hasonlóan, de a szakmai gyakorlatban különböző molekuláris összetételű, könnyen megkülönböztethető és egymással nem kompatibilis anyagok csoportjait alkotják.
A gyakorlati újrahasznosítás nagymértékben függ attól, mennyire sikerül ezeket az anyagokat szétválasztani.
Mivel az újrahasznosítás során a műanyagok mechanikai tulajdonságai bizonyos mértékig megváltoznak, nem mindig lehetséges egy adott típusú műanyagot nagy mennyiségben újra bedolgozni ugyanabba a termelési folyamatba.
Napjainkban a műanyag csomagolóanyagok visszanyerése jelenti a legnagyobb kihívást, legfőképpen azért, mert szétválasztott anyagok nagy mennyiségét kell gazdaságosan begyűjteni ahhoz, hogy megérje az újrahasznosítás.
Számos országban üdítőitalok forgalmazására egyre nagyobb mennyiségben használt PET palack kiváló példája a jól újrahasznosítható csomagolásnak. A polietilén terephtalát (PET) – igen nagy szilárdságú, bonyolult műanyag, amely jól alkalmazható italok tárolására.
A PET újrahasznosításának lehetőségei széleskörűek, feltéve, hogy sikerül elfogadható áron megoldani a használt palackok tömeges begyűjtését.
Sok polimer újrahasznosításának dinamikus fejlődése előtt a legnagyobb akadályt a kis mennyiségű anyag sok forrásból történő begyűjtésének költsége jelenti. A legtöbb európai országban – Magyarországot is beleértve – az újrahasznosítás felelősségét a politika a csomagolóanyagok és egyéb termékek gyártóira és forgalmazóira igyekszik hárítani.
Ez valószínűleg a műanyagok újrahasznosításának növekedését fogja eredményezni, mivel a hagyományos kereskedelmi költségek bizonyos elemei fedezhetők lesznek – kezdetben a gyártó és forgalmazó által, de a magasabb árak bevezetésével végső soron tulajdonképpen a fogyasztó által is.
Az összegyűjtött műanyag hulladékok alapos szétválogatása nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy az újrahasznosítást követően is jó minőségű alapanyagot kapjunk. Ez azért fontos, mert a legtöbb polimer egymással nem összeférhető, egymással képzett heterogén keverékeik tulajdonságai nagymértékben elmaradnak a kiindulási komponensek tulajdonságaitól.
A válogatást nagymértékben segítheti a szelektív gyűjtés minél szélesebb körben való elterjesztése. A dolgot nagy mértékben megkönnyítendő a leggyakrabban alkalmazott műanyagjainkat a könnyebb azonosíthatóságot célként kitűzve a Plastics Industry Association (PLASTICS) – régebben: Society of Plastics Industry (SPI) – által bevezetett újrahasznosítási számokkal látják el.

Plastics Industry Association

A szétválogatás lehetséges módjai

 
A hulladékok válogatását még napjainkban is leggyakrabban kézzel végzik. A kézi válogatás mellett szól, hogy rövidtávon gazdaságosabb, viszont a nagyobb hibázási lehetőség miatt az újrahasznosítás végeredményeként nyert termék, a bekerülő szennyeződések miatt általában gyengébb minőségű.
Az automatizált hulladékválogatási módszerek közül némelyek még a fejlesztési folyamat elején járnak, mások pedig nagyobb költségvonzattal rendelkeznek, ennek ellenére hosszú távon a kézi válogatáshoz képest gazdaságosabbak, végeredményben pedig jobb minőségű alapanyagot eredményezhetnek.
 

Az újrahasznosítás folyamata

  1. Válogatás
  2. Tisztítás magasnyomású folyadékkal
  3. Vegyes és szennyezett hulladékok esetén áram-előkezelés
  4. Darálás
  5. Regranulátum készítése
  6. Gázosítás
  7. Hidrogénezés
 

műanyag kupakok

 

Energetikai felhasználás

 
Ez a lehetőség a hulladékfeldolgozási hierarchia végén található, ezért környezeti szempontból nem tartozik a legjobb megoldások közé. Ide tartozik a hulladékok elégetése fűtőanyagként, ami elsősorban cementgyárainkra, erőműveinkre jellemző.
Másik módszer a hulladékégető művekben történő égetés, ahol hőt állítanak elő, vagy elektromos áramot. Ennek a megoldásnak komoly hátránya az égetés által okozott légszennyezés és a másodnyersanyagok elvesztése.
  • erőművek
  • cementgyárak
  • hulladékégetők
 
Összességében könnyen belátható, hogy a műanyagok feldolgozása, szétválogatása és újrahasznosítása meglehetősen bonyolult és esetenként költséges folyamat, ezért a legjobb az, ha a felsorolt hulladék típusokból minél kevesebb keletkezik a környezetünkben, amiért mi magunk is sokat tehetünk.
  • kevesebb csomagolóanyagot tartalmazó, ill. újrahasznosított termékek előnyben részesítése
  • a több különböző anyagból előállított csomagolások, egyszer-használatos termékek kerülése
  • visszaváltható palackok használata
  • közvetlenül a termelőtől való vásárlás, saját termelés