Biztos te is hallottál már róla, hogy az ételpazarlás az egyik legkörnyezetkárosítóbb „hóbort”. Hiszen, ha csak annyit vennénk és ennénk, amennyire tényleg szükségünk van, óriási mennyiségű nyersanyagot és energiát spórolnánk meg globális szinten.
A statisztikák szerint Európában a megvásárolt élelmiszerek kb. 50%-a végzi a kukában, Észak-Amerikában pedig ez az arány ennél is magasabb.
Mi lenne, ha kicsit jobban odafigyelnénk?…
A másik súlyosan környezetromboló fenyegetés a műanyaghulladék, melyből félelmetes méretű hegyek halmozódnak föl a szárazföldön és szigetek alakulnak ki az óceánokban.
A következőkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan lehet ezt a két tényezőt környezettudatosan kezelni otthon a konyhában!
Tárold, csomagold úgy a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy ne romoljanak meg és ne kelljen őket kidobni, és tedd ezt úgy, hogy elfelejted a műanyagok használatát.
Zöldségek tárolása
- Burgonya – sötét, száraz, hűvös helyen, pl. a kamra sarkában egy dobozban tartsd
- Vöröshagyma – sötét, száraz, hűvös helyre tedd; a jó levegőzés is fontos, ne halmozd fel kupacba
- Sárgarépa – vágd le a végeket; zárt tárolóedénybe tedd, ahol sok a nedvesség vagy tekerd be nedves konyharuhába/törülközőbe
- Paradicsom – soha ne tedd a hűtőbe; az érettségtől függően akár két hétig is elvannak a pulton; ha gyorsítani akarod az érést, tedd papírzacskóba a paradicsomokat és tegyél be közéjük egy almát
- Fejes saláta – légmentesen záró tárolóban tartsd a hűtőben, hogy megtartsa a nedvességét
- Zöldbab – szereti a párás körülményeket; nyitott tárolóban egy nedves ronggyal bebugyolálva jól eláll
- Uborka – hűtőben, nedves rongyba téve sokáig elvan; ha a vásárlás után 1-2 napon belül meg akarod enni, a hűvös pult vagy polc is megfelelő tárolóhely
- Káposzta – egy hűvös polcon egy hétig is eláll, de beteheted a hűtő fiókjába is; szedd le a külső leveleket, ha már fonnyadoznak
- Karfiol – zárt tárolóban a hűtőbe téve eláll; a jó szakácsok szerint azonban minél hamarabb elkészíted, annál jobb az íze
- Avokádó – papírzacskóban szobahőmérsékleten tárold; a gyorsabb éréshez egy almát tehetsz be hozzájuk
Gyümölcsök tárolása
- Alma – hűvös helyen, simán a pultra vagy polcra kitéve akár két hétig is eláll
- Körte – az almához hasonlóan hűvös helyen polcon, akár papírzacskóba téve; gyorsabban beérik, ha egy almát is a körték közé teszel a zacskóba
- Őszibarack, nektarin, sárgabarack – csak akkor tedd hűtőbe, ha már teljesen megérett; ha még nem, a pultra/polcra téve megérik
- Sárgadinnye – egészben naptól védve, száraz, hűvös helyen hetekig is eláll; felvágva a hűtőben a helye
- Citrusfélék – ide tartozik a narancs, citrom, mandarin, grépfrút, lime; hűvös, jól szellőző helyen tartandó, levegőtől elzárva penészedni kezd
- Eper – nem jó, ha nedves; egy papírzacskóban a hűtőbe téve egy hétig is eláll; érdemes olykor ellenőrizni, nem nedvesedett-e át a papírtáska
Forrás: How to keep fruit and vegetables fresh without plastic