Trendi és még bioplasztikus is ?

Az elmúlt években egyre erőteljesebben jelen van a divatban a fenntarthatóság. A 2016-ban alapított Crafting Plastics Studio olyan szemüvegkollekciót alkotott meg, amely nem csupán jól néz ki, de ráadásul teljesen lebomló alapanyagból készül.
Lebomló műanyag?
A Crafting Plastics! Studio-t Vlasta Kubušová és Miroslav Kral alapították. Vlasta a mesterdiplomájával a fenntarthatóság és a transzparencia kérdéskörét kutatta a divatipar kivitelezési folyamataiban, a szemüvegkollekció indulása mögött pedig az a gondolat húzódik, hogy a tapasztalatokat, eredményeket a gyakorlatban is, egy termék létrehozásával kamatoztassák.
Az elmúlt három év szoros együttműködése a Slovak Technical University anyagtudósaival egy olyan bioplasztikus alapanyagot hozott létre, amely olaj- és szénmentes. A világon legelsőként egy olyan, 100 %-ban nyers, megújuló forrásokból készülő anyagot kísérleteztek ki, amely rendelkezik a hagyományos műanyag legkedvezőbb tulajdonságaival, azonban teljes egészében lebomlik. A „receptben” szerepel PLA (ami egy hőre lágyuló, biológiai úton lebomló, környezetbarát műanyag, kukoricakeményítőből készül) és PHB (ez pedig használt étolajból), a műanyagok legfenntarthatóbb alternatíváját dolgozták ki.

Egy termék születése
A stúdió szemüvegkollekciója a divatipar túlfogyasztására reflektál és évekig tartó kutatás-kísérletezés előzte meg a darabok születését. A végeredmény egy olyan, 3D nyomtatással készült szemüvegkollekció, amely látványos és divatos színű és formájú kereteket sorakoztat fel. Az ásványi lencsét egy többgenerációs tapasztalattal rendelkező olasz partnerük helyezi kézzel a keretbe, viszont rendkívül könnyen dioptriás lencsére tudja cserélni bármelyik optikus. A kollekció négy különböző stílusú és karakterű modellt takar: Miró, Eve, Pearl és Lab közül bárki megtalálja a számára leginkább megfelelőt.
A csapat egy Kickstarter-kampányt indított, amely keretén belül speciális áron lehet megvásárolni a különleges darabokat
Csodálható: !https://www.instagram.com/crafting_plastics/www.craftingplastics.com