Azt hihetnénk, csak a mesében létezik ehető tányér. Pedig nem: a tisztán búzakorpából készülő búzakorpa tányért teljesen nyugodtan elrágcsálhatod.
Miért ehető a búzakorpa tányér?
A válasz nagyon egyszerű: azért, mert kizárólag természetes, emberi fogyasztásra alkalmas anyagokat tartalmaz, és ez igazából csupán két összetevő:
-
búzakorpa
-
víz (nagyon kis mennyiségben)
A titok a gyártásban rejlik: a tiszta búzakorpát magas hőmérsékleten egy kevés víz hozzáadása mellett nagy nyomáson összepréselik. Lehűlés után már használható is.
Semmilyen más anyag, pl. adalékanyag vagy kemikália nem kerül felhasználásra a gyártás során.
Semmilyen más anyag, pl. adalékanyag vagy kemikália nem kerül felhasználásra a gyártás során.
Látod, milyen sokan ráharaptak már?
Ki gyártja és honnan származik?
Az egyedülálló technológiát Lengyelországban dolgozták ki és szabadalmaztatták, a 90-es évek végén. A gyár is itt található (Zambrówban), amely évente mintegy 15 millió db búzakorpa tányért forgalmaz.
1 tonna búzakorpából kb. 10 ezer tányér állítható elő. Csak kiváló minőségű, génmanipuláció-mentes nyersanyagot használnak fel.
1 tonna búzakorpából kb. 10 ezer tányér állítható elő. Csak kiváló minőségű, génmanipuláció-mentes nyersanyagot használnak fel.
Van róla élelmiszerbiztonsági igazolás, hogy tényleg alkalmas emberi fogyasztásra?
Igen, a Bureau Veritas – az egyik legismertebb nemzetközi, független tanúsító szervezet – bevizsgálta, és igazolta, hogy a BIOTREM búzakorpa tányérok emberi fogyasztásra alkalmas minőségűek.
Ezenkívül a termék rendelkezik más tanúsítványokkal is, úgymint élelmiszerrel érintkezés biztonságossága, komposztálhatóság, mikrohullámú sütőben, illetve hagyományos sütőben történő használat (utóbbinál max. 180 fokon 90 perces sütési idő mellett).
Ezenkívül a termék rendelkezik más tanúsítványokkal is, úgymint élelmiszerrel érintkezés biztonságossága, komposztálhatóság, mikrohullámú sütőben, illetve hagyományos sütőben történő használat (utóbbinál max. 180 fokon 90 perces sütési idő mellett).
Milyen az ehető tányér íze és állaga?
Mivel nem élelmiszer céljából gyártják, abszolút natúr búzakorpa íze és keményebb keksz állaga van. Néhányan a búzakorpa keksz zamatához hasonlítják, de mivel még sót sem tartalmaz, igazán natúr ízélményben van része annak, aki megkóstolja.
Gluténérzékenyek is ehetik?
Nem!
Mivel a búzakorpa (nem csupán a búzamag) is tartalmaz glutént, a gluténérzékenyeknek sajnos nem szabad megkóstolni, sőt még a benne tálalt ételt sem ehetik, mert minimális mennyiségben, de kioldódhat belőle búzakorpa (pl. egy forró leves tálalásánál).
Érdekesség: tápanyag adatok
1 db tányér (70-90 g búzakorpa) tartalmaz:
-
kb. 220 kilokalóriát
-
kb. 12 g fehérjét
-
kb. 15 g szénhidrátot
-
kb. 34 g élelmi rostot
-
kb. 3 g növényi zsírt
Milyen méretben, formában léteznek a búzakorpa tányérok?
Van belőlük:
- kerek mélytányér (20 cm),
- ovális mélytányér (16×24 cm)
- 3-féle kerek lapostányér (24, 20 cm)
Itt nézheted meg a búzakorpa tányér kínálatot.
Valamint ebben a cikkben találsz bővebb információt a gyártásról és egyéb tulajdonságokról: Amit a búzakorpa tányérról tudni érdemes (videó)
Pingback: Amit a búzakorpa tányérról tudni érdemes (videó) | Lebomló terítékek 1 - Ecocatering blog