Amit a búzakorpa tányérról tudni érdemes (videó) | Lebomló terítékek 1

Miért különösen környezetkímélő búzakorpa tányérokat használni? Hogyan készülnek? Tényleg ehetők?
 
 
A búzakorpát évezredek óta ismerjük és fogyasztjuk, de csak mostanában kezdtünk gyártani belőle tányérokat, tálkákat és evőeszközöket.
Pontosabban a Biotrem nevű cég fogott bele a gyártásba néhány évvel ezelőtt.
A technológiát Jerzy Wysocki fejlesztette ki és szabadalmaztatta az 1990-es évek végén. Ma már évente kb. 15 millió tányért és tálat gyártanak a lengyelországi Zambrów-beli üzemben.
 

A búzakorpa tányér környezetbarát gyártása

 
A nyersanyagot, azaz a búzakorpát a környéken állítják elő, és teljes mértében megfelel a szigorú EU-s szabályozásoknak. 1 tonna búzakorpa kb. 10 ezer tányér elkészítéséhez elegendő.
 
  1. A búzakorpa tányérok gyártási folyamata igen egyszerű:
  2. A gyárba beérkezett búzakorpát átrostálják és nedvességtartalmát ellenőrzik.
  3. A pontosan kimért nyersanyagot öntőformába helyezik.
  4. Két percen át nagy nyomáson és hőmérsékleten, egy kevés víz hozzáadásával, összepréselik.A lassan mozgó futószalagon a termékek kihűlnek.
 
Felhasznált anyagok: búzakorpa és víz – semmilyen egyéb összetevő vagy adalékanyag!
Az evőeszközök búzakorpából és PLA-ból (politejsav) készülnek – a nyersanyagok aránya: 10% búzakorpa, 90% PLA. Mivel a PLA hőre lágyuló anyag, ezért ezeket az evőeszközöket nem szabad 40 foknál melegebb ételek fogyasztására használni.
 
búzakorpa tál, evőeszköz
Búzakorpa teríték természetes „körítéssel”
 
A gyártás rendkívül környezetkímélő:
  • Csak az élelmiszergyártás során megmaradt búzakorpát használnak, tehát nincs erre a célra külön búzatermesztés és extra földművelés.
  • Valamennyi beszállító minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik.
  • Kis mennyiségű víz kerül felhasználásra.
  • A gyártási folyamat alacsony energiaigényű.A gyártás egyetlen „mellékterméke” a vízgőz.
 
Búzakorpa tányérok környezetbarát gyártása
Búzakorpa tányérok környezetbarát gyártása
 
 
Nézd meg a videót is (angol nyelvű feliratokkal)!
 

 

A Biotrem további tervei közt szerepel a termékkínálat bővítése: szószos tálkákat, muffinsütő-formákat, kisebb, 10 cm átmérőjű tányérokat, fagylaltos/salátás/leveses tálakat, sőt még kutyatálakat és vodkás 0,5 dl-es poharakat is kíván gyártani.

A búzakorpa termékek tulajdonságai

  • Szín: barna
  • Állag: kemény, ellenálló
  • Tálalható ételek: hideg és meleg ételek egyaránt kínálhatók benne
  • Mikrohullámú sütőbe betehető
  • Hagyományos sütőben használható, 180 Celsius fokig hőálló

 

Búzakorpa ovális tányér kenyérsütéshez
Búzakorpa ovális tányér kenyérsütéshez: igazán összeillő kombináció

 

Búzakorpa kerek tányér pizzasütéshez
Búzakorpa kerek tányér pizza sütéshez

 

Az alábbi táblázat összefoglalja a búzakorpa termékek tulajdonságait környezetvédelmi szempontból, és segít összehasonlítani más lebomló alapanyagokkal:

Lebomló terítékek, és búzakorpa teríték összehasonlítás
Lebomló terítékek, búzakorpa tányérok, környezetterhelés összehasonlítás

 

A 30 napos lebomlási idő garantált, a komposztálhatóság tanúsítvány kódja: DIN CERTCO EN 13432:2000-12

A búzakorpa termékek tehát kiváló környezetbarát alternatívái az eldobható műanyag terítékeknek. Egy kerti parti után például érdemes a többi komposztálandó anyag, ételmaradék közé tenni, ahol gyorsan értékes termőtalajjá alakul.

 

A búzakorpa tányér tényleg ehető!

 

Mivel a búzakorpa tányér semmi mást nem tartalmaz, csak búzakorpát és vizet, így elfogyasztása biztonságos.

Vannak, akik az ízét a korpás kekszéhez hasonlítják, mások fűrészport emlegetnek.

Tény, hogy ezek a terítékek nem ételek, de aki ellenállhatatlan késztetést érez, hogy megkóstolja őket, nyugodtan megteheti, hiszen az egészségre teljesen ártalmatlanok.

(Aki viszont gluténérzékeny, ne egye, mert glutént tartalmaz!)

Bővebben itt olvashatsz az ehető tányérról (tápanyagok, élelmiszerbiztonsági igazolás stb.: Ehető tányér – tényleg csak búzakorpából készül?

2 thoughts on “Amit a búzakorpa tányérról tudni érdemes (videó) | Lebomló terítékek 1”

  1. Pingback: Ehető tányér – tényleg csak búzakorpából készül? | Ecocatering blog

  2. Pingback: Hulladékok lebomlási ideje | Ecocatering blog

Comments are closed.